Kolekce: Kámen na broušení nožů se základnou

Ostrost zaručuje kámen na broušení nožů.

Základním vybavením každé kuchyně by měl být ostrý nůž. Ostření nožů na kameni zajistí skutečnou ostrost vašich nožů. Jedná se o trochu náročnější techniku, ale efekt vaši snahu odmění. Kameny na broušení nožů vám zaručují plnou kontrolu nad procesem broušení a tím i lepší kvalitu broušení .

Jaký kámen brousit nože?

Třemi základními kritérii , na která musíte při rozhodování o koupi dávat pozor (zejména pokud jste si již japonské nože zakoupili), jsou odstupňování brusného kamene a to, zda má pevnou protiskluzovou základnu . Třetí otázkou je ověření, zda je daný vodní kámen pro broušení nožů univerzální . Oboustranná gradace vám ušetří místo v kuchyni i peníze na pořízení dalšího kamene.

Existují 3 základní rozsahy gradace kamene:

240 - 600 – tzv opravné kameny používané pro prvotní ostření. Dobrá volba pro silně tupé nože.

800 – 2000 – skvělé, pokud si nůž pravidelně brousíte.

3000 – 8000 – nožový kámen této gradace zajišťuje dokonalou ostrost a déle zachovává vlastnosti nože.


Vodní kámen na broušení nožů – jak jej používat?

Broušení nožů na kameni nabízí nesrovnatelně vyšší kvalitu broušení než u běžných brousek.

  1. Připravte si sadu kuchyňských nožů a namočte brusný kámen na cca 15 minut do nádoby s vodou nebo použijte speciální olej.
  2. Položte protiskluzovou základnu na rovnou plochu a vložte do ní nožový kámen.
  3. Ostřete pod vhodným úhlem 15° , lehce zatlačte, dokud nedosáhnete dokonalé ostrosti.

Broušení nožů na kameni je zpočátku náročnější, ale stejně jako u čehokoli jiného se můžete rychle zdokonalit. Nezvyklý efekt, který běžné ořezávátko nedokáže zajistit, je však zaručen.